Haber

Anagold Madencilik yüzlerce işçiyi işten atacak

İliç’teki altın madeninde şimdi de işçi kıyımı başlayacak. Türkiye’nin en büyük çevre cinayetinin yaşandığı madeni işleten Anagold Madencilik’in, 575 işçiden en az 400’ünü işten çıkarmak amacıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduğu öğrenildi. Şirket de işten çıkarma kararını teyit etti.

400 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILACAK

Erzincan’ın İliç İlçesi’nde Çöpler köyünde bulunan ve SSR Mining ile Çalık Holding’in ortaklığında kurulan Anagold Madencilik’in işlettiği madende Şubat ayında milyonlarca ton siyanürlü liç yığını kaymıştı. 9 maden işçisi toprak altında kaldı. Dün son madencinin de bedeni çıkarıldı. Savcılık soruşturması kapsamında olayda asli kusurlu bulunan üst düzey yöneticilerin bulunduğu 6 kişi tutuklandı. Ayrıca Meclis’te kurulan araştırma komisyonu da olayla ilgili sorgulamalarını sürdürüyor.

Anagold Madencilik bu gelişmeler üzerine yeni bir karar aldı. 575 işçinin yaklaşık 400’ünü işten çıkarmayı düşünüyor. İşten atmalarla ilgili olarak şirketin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvurduğu öğrenildi. İşten atmaların ne zaman başlayacağı ise şimdilik belli değil.

MADEN YETKİLİLERİ: AYRINTILARI NETLEŞTİRMEDİK

Anagold Madencilik yetkilileri de işten çıkarma kararını teyit etti. Şimdilik daha fazla detay veremeyeceklerini belirten şirket yetkilileri, “İşçiler konusunda bir plan var. Daha ayrıntıları netleştirmedik. Önceliğimiz maden bölgesindeki sorunları gidermek” dediler.

İliç’teki kıyımı başından beri izleyen ve işçilerin hakları için hukuki destek veren Bağımsız Maden İşçileri Sendikası Avukatı Mürsel Ünder ise karara ilişkin şu yorumu yaptı:

“Bu sayıda işçi, toplu işten çıkarma sayıldığı için Çalışma Bakanlığı’na, yetkili sendikaya ve Türkiye İş Kurumu’na başvurmak zorunda. Buradan onay almak mecburiyetinde. Ayrıca sendika ile de uzlaşmaya varmak mecburiyetinde. Son bilirkişi kararı ile ruhsat geçici olarak iptal edildi. Dolayısıyla şirket de bunu gerekçe gösteriyor. Ancak biz burada bir manipülasyon ve tehdit olduğunu düşünüyoruz. Çünkü ruhsat iptali geçici. Biz 6 ay sonra yeniden üretime geçmek için hazırlıklarını tamamladığını biliyoruz. Dolayısıyla bunun işçileri bir cezalandırma ve mahkeme kararlarını etkilemeye dönük bir girişim olarak de değerlendiriyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu